IT Parťák: Vzdálená IT podpora v kapse
pracovní dny: 8:00 - 20:00 | víkendy: Zavřeno
dnes:
558 080 080
IT Parťák / Blog / Opravit počítač, nebo koupit nový?

Opravit počítač, nebo koupit nový?

Co se vyplatí víc? To je, oč tu běží

Publikováno 30.10.2023

Na začátek je dobré si říct, že počítače a notebooky jsou stroje, které se dokážou lehce pokazit, ale v mnoha případech se také dají lehce opravit. Rozmýšlíte se mezi tím, zda PC / notebook prodat, nebo zda se vyplatí ho opravit? Zkusím vám s tím pomoci.

Závada, nebo postupné zpomalení?

Jsou 2 hlavní příčiny, proč zvažujete koupit nový počítač.

  1. Závada 
    Může se jednat o problém:
    • nějakého programu (potíže mohou způsobovat specifické kombinace programů),
    • operačního systému (občas „zlobí“ aktualizace v kombinaci se specifickým nastavením),
    • nějaké součástky (většinou stačí vyměnit jen tu).
  2. Zpomalení počítače
    To se projevuje nejčastěji v těchto situacích:
    • počítač je celkově pomalejší/lenivější,
    • naběhnutí operačního systému trvá mnohem déle,
    • přístroj se začal „divně chovat“ (objevují se reklamy, vyskakují okna…).

Počítač může být pomalejší z několika důvodů. Může to být skutečně zastarání přístroje (pokud je starší 8 a více let), ale často se jedná například o nějaké napadení virem. Mnohdy také stačí vyměnit jen jednu součástku za pár stokorun.
Někteří prodejci se začínají starat o své zákazníky i po nákupu a nabízejí služby jako vyčištění/zrychlení staršího PC/notebooku. Sami takovou službu realizujeme pro HPmarket.cz.

Jaká bývá životnost PC/notebooku?

Hodně záleží na tom, jak moc zařízení využíváte.
Ve většině firem je zaveden cyklus obnovy notebooků kolem 4 až 5let, nová zařízení se kupují v ceně zhruba 25 000 korun. Nenáročným uživatelům přístroj často vydrží i 8 let od doby jeho uvedení na trh, pokud se o něj správně starají (tipy, jak na to, najdete na našem blogu nebo sociálních sítích).
Zjednodušeně lze říct: 

  • Pokud je váš notebook/PC na světe více než 8 let, nastala doba na jeho výměnu.
  • Jestli má počítač/notebook mezi 4 až 8 roky, zvažte, zda skutečně potřebujete nový, nebo chcete dopřát péči stávajícímu.

Kdy se vyplatí počítač opravit?

Je dobré mít na paměti, že počítač i notebook se dají jednoduše vylepšit zakoupením nových komponent. Malá paměť, málo místa na disku nebo slabá baterie jsou záležitosti, které se dají opravit jednoduše zakoupením novým komponent a ani vás to nepřijde na hodně peněz. Zjistit, co je příčinou a co brzdí zrovna váš stroj, není nic náročného, je to úkon na pár minut, když víte, jak to udělat. Základní přehled může poskytnou tzv. Správce úloh a záložka Výkon. Od Windows 10 jsou tam zobrazeny názorné grafy.

Ze všeho nejdřív je vhodné se zamyslet, zda nám počítač stále vyhovuje a jsme s ním spokojeni. Jestliže je odpověď „Pokud by se neporouchal, nechal bych si ho“, tak je to jednoduché a stačí najít strůjce problému a opravit to. To můžete udělat dvěma způsoby: můžete jít i se zařízením fyzicky do servisu (kde prvně proběhne diagnostika – většinou placená – a poté odhad ceny) nebo můžete zavolat na IT Parťáka a provést diagnostiku vzdáleně. Často se při diagnostice zjistí, že problém je softwarového původu a nemusí se tedy ani kupovat žádná součástka, takže fyzický přenos zařízení do servisu byl zbytečnou ztrátou času. Pokud se zjistí, že problémem je skutečně nějaká součástka, pak – v případě, že potíže řešíte s IT Parťákem, můžeme za vás napsat odbornou zprávu do servisu, v níž IT řečí kolegům vysvětlíme, kde je problém a co je třeba vyměnit. Servis může součástku rovnou objednat a vaše zařízení zde tak stráví jen pár minut, nutných na výměnu. Odvážnější uživatelé často chtějí součástku vyměnit za naší asistence prostřednictvím jakéhosi „videodozoru“.

Nechcete zmeškat žádné novinky?

Odebírejte náš newsletter:

Autor článku

Stanislav Byrtus
Stanislav Byrtus

Váš IT Parťák

Všechny články
Pokud si nejste jistí, zda se vám osobně více vyplatí oprava stávajícího zařízení, nebo koupě nového, neváhejte se na nás obrátit. Rychlou diagnostiku s vámi můžeme uskutečnit právě třeba přes videohovor.
pracovní dny: 8:00 - 20:00
|
víkendy: Zavřeno