IT Parťák: Vzdálená IT podpora v kapse
pracovní dny: 8:00 - 20:00 | víkendy: Zavřeno
dnes:
558 080 080
IT Parťák / Blog / Dejte druhý dech vysloužilému přístroji

Dejte druhý dech vysloužilému přístroji

Jak udělat ze starého notebooku/PC nové zařízení

Publikováno 05.01.2024

Úložiště

Jeden z důležitých faktorů je vaše úložiště. Jestliže máte ve starém zařízení HDD a máte na něm nainstalovaný operační systém, je velice pravděpodobné, že právě toto váš počítač zpomaluje. Je zde možnost vyměnit/přidat SSD disk a přeinstalovat systém právě na něj.

RAM

Při vylepšování starého zařízení je prioritní také podívat se na RAM paměť. V dnešní době je standardní mít v notebooku minimálně 8 GB RAM a pro ještě lepší výkon bych doporučil rovnou zakoupit 16 GB RAM – nemusíte se tak bát do budoucna, že by přístroji RAM paměť chyběla.

Aktualizace

To, že aktualizace udržují váš počítač bezpečný, asi víte, ale také vám dokážou zařízení zrychlit. Je proto dobré udržovat systém stále aktualizovaný.

Nemám již aktualizace

V případě, že váš systém už nenabízí nové aktualizace, je dobré se poohlédnout po Linuxu. Když například používáte Windows 7, 8, 8.1 a váš přístroj to již nezvládá, není rozumné upgradovat na verzi Windows 10, 11. Tyto systémy mají větší požadavky pro běh na zařízení, a proto se může stát, že je ani nebudete moci stáhnout. Open-source systémy jako například Linux charakterizuje takzvaný otevřený kód, a proto jsou hojně využívané v komunitě programátorů (systém je totiž nijak neomezuje). Pro vás bude pravděpodobně důležitější fakt, že např. Zmíněný Linux má velice nízké požadavky na výkon, a proto na starých zařízeních funguje skvěle.

Chcete si o podobných tématech přečíst více?

Odebírejte náš newsletter:

Kontrola virů

Je zde i možnost, že váš počítač je napaden nějakým virem, který jej zpomaluje. V tomto kroku je důležité udělat celkový sken zařízení prostřednictvím antivirového programu. Jestliže nevíte jak na to nebo jste si jistí, že je váš přístroj zavirovaný, můžete si vyhledat postup na internetu nebo nám rovnou zavolat a my to za vás vyřešíme.

Tovární nastavení

Tento krok patří sice mezi ty radikálnější, ale váš počítač může zrychlit velmi výrazně. Na vašem zařízení se totiž může vyskytovat spousta programů či pozůstatků po odinstalovaném softwaru, které stroj zpomalují. Tovární nastavení řeší přesně tento problém. Pozor – je potřeba si zálohovat důležitá data, jelikož „továrko“ vymaže vše na vašem disku.

Změna prohlížeče

Jestliže často surfujte na internetu a nemáte nejnovější zařízení, tak je dobré vědět, že existují prohlížeče, které váš počítač vytěžují více, ale i prohlížeče, které nemají tak velké systémové požadavky – jedním z nich je například Opera.

Na závěr bych ještě rád připomněl, že váš notebook nebo PC nikdy nepojedou tak dobře jako ve chvíli, kdy jste je koupili – doba se mění a s ní i systémové požadavky. Jestliže před 5 lety se vám prohlížeč ani jednou neseknul, dnes se dost možná bude sekat úplně běžně. Většina stránek se snaží vypadat co nejlépe a to se bohužel neobejde bez potřeby výkonného stroje.

Autor článku

Stanislav Byrtus
Stanislav Byrtus

Váš IT Parťák

Všechny články
Potřebujete pomoci se zrychlením počítače?
pracovní dny: 8:00 - 20:00
|
víkendy: Zavřeno