IT Parťák: Vzdálená IT podpora v kapse
pracovní dny: 8:00 - 20:00 | víkendy: Zavřeno
dnes:
558 080 080
IT Parťák / Blog / Jak propojit mobil s TV

Jak propojit mobil s TV

Jak dostat obraz z mobilu do TV bez zbytečné námahy a starostí? Poradíme vám ta nejlepší řešení.

Publikováno 14.08.2023

Potřebujete svým kolegům ukázat obrazovku svého telefonu snadno, rychle a pohodlně? Nejsnazším řešením je promítnout ji do TV – ale jak na to?

Promítání obrazu z mobilu funguje na podobném principu jako propojení notebooku s TV. Poradíme vám ta nejlepší řešení, aby vás technika zbytečně netrápila.

Jak propojit mobil s TV? Nejlépe bezdrátově

V dnešní době chytrých telefonů a televizí je promítání obrazu o dost snazší než dříve. Pokud máte k dispozici práci Wi-Fi síť a alespoň trochu moderní telefon i TV, máte napůl vyhráno. Moderní technologie vám umožní tzv. zrcadlení obrazu, tedy jeho přenos z mobilu na větší obrazovku.

U některých zařízení bude na obrazovce vidět úplně všechno, co ve svém mobilu děláte. Nové systémy nabízejí ale i pokročilé funkce, které vám například umožní přenášet pouze některé aplikace, zatímco na mobilu nadále pracujete, skrýt přenos vyskakujících oznámení a zpráv a podobně.

A jak na to? Obě zařízení stačí bezdrátově propojit, prostřednictvím Wi-Fi sítě nebo vhodných aplikací. Ukážeme vám nejběžnější cesty, jak toho docílit.

Chcete o nových článcích vědět mezi prvními?

Stačí se přihlásit k odběru novinek.

Android TV a Chromecast

Pokud máte telefon i TV operující na systému Android, nemusíte ztrácet drahocenný čas hledáním a stahováním speciální aplikace. Obě zařízení jsou vzájemně kompatibilní a jakmile je jednou propojíte, nastavení si zapamatují.

  • Zrcadlení obrazu vyberete přímo v Nastavení telefonu – nejčastěji v nastavení displeje, případně připojení. Hledejte kolonku „Přenos obrazu“.

I televize bez systému Android navíc můžete vylepšit na chytrou TV, která vám obraz z mobilu zobrazí. Potřebujete k tomu pouze zařízení Chromecast – vypadá jako malý flashdisk, který usnadní promítání obrazu a zvuku nejen z telefonu, ale třeba i tabletu nebo PC.

AirPlay 

Obdobně jako u zařízení Android můžete propojit i ty od firmy Apple. Bezdrátově zrcadlit obraz můžete jak ze svého iPhonu, tak i iPadu nebo Macu.

  • Před přenosem se ujistěte, že máte obě zařízení připojená ke stejné Wi-Fi síti. Následně přes tlačítko AirPlay vyberte sdílení a vhodnou TV, která jej podporuje.

Podobně jako u Chromecast, i v tomto případě můžete televizi od jiného výrobce „povýšit“ na tu se systémem Apple TV – když k ní dokoupíte a připojíte stejnojmenné rozšíření v podobě malé šedé krabičky, získáte nejen možnost jejího propojení se všemi Apple zařízeními, ale také další funkce, které chytré TV běžně nabízejí.

Další aplikace k propojení mobilu s TV

Vedle zmíněných způsobů propojení můžete využít i speciální aplikace, které se na promítání a zrcadlení obrazu zaměřují. Buďto je stáhnete do svého telefonu nebo jsou podporovány a nabízeny přímo od výrobce vaší TV. Mezi ty nejpopulárnější patří například:

  • Smart Views a Smart Thinks (u zařízení Samsung)
  • Smart Share (u televize LG)
  • Zrcadlení obrazovky
  • Miracast
  • A další…

Možnost propojení u starší TV

Pokud máte starší televizi, která nepodporuje ani jeden z bezdrátových protokolů přenosu obrazu viz výše a vaše TV má HDMI port a USB port, lze si do televize pořídit aktivní adaptér, který přes HDMI do TV přenese obraz bezdrátově z mobilu a napájen bude z USB portu televize. Výrobců a modelů je několik, mezi nejoblíbenější patří výrobky, které můžete najít při hledání: "microsoft miracast wireless display adapter"

Propojení mobilu s TV pomocí kabelu

I u mobilního telefonu je propojení s TV pomocí kabelu možné, mezi uživateli však není příliš oblíbené a obecně jej nedoporučujeme. Jedná se o zdlouhavé a nepohodlné řešení, které za tím bezdrátovým značně zaostává a může při neopatrné manipulaic způsobit vylomení konektoru v mobilním telefonu.

Potřebovat k němu budete vhodnou redukci a kabel. Ten následně zapojíte z jedné strany do TV (nejčastěji do HDMI konektoru) a druhý do redukce ve vašem telefonu.

Který způsob propojení je pro vás nejvhodnější?

Pokud chcete promítat obraz ze svého telefonu do TV, doporučujeme vsadit na bezdrátové řešení s ohledem na typ vašich zařízení.

A pokud si nejste jistí, jaký typ zařízení máte a který způsob tudíž zvolit, neváhejte kontaktovat IT Parťáka, který vám srozumitelně a jasně poradí. Pomůžeme vám s velkými IT požadavky i každodenními IT starostmi.

Autor článku

Filip Svačina
Filip Svačina

Váš IT Parťák

Všechny články
Nejste si jistí, jak propojit mobil s TV?
Stačí nás kontaktovat
pracovní dny: 8:00 - 20:00
|
víkendy: Zavřeno